12 27,2022

Hva betyr symbolene på dekkene?

For det utrente øyet ser sideveggen på et dekk ut til å være fylt med uforståelige tall, bokstaver og symboler. Disse indikatorene er der for å gjøre det enklere for deg når du må skifte dekk, og for at bilmekanikeren skal vite hvilke dekk bilen din er utstyrt med. Men hva betyr de?

Vredestein Tyre Academy Episode 6: Symboler på et dekk

La oss se nærmere på hva de mest grunnleggende av disse dekkhieroglyfene betyr.

 

1. Navnet på produsenten (Vredestein) står oppført sammen med det kommersielle navnet (Quatrac Pro) på dekket.

2. Disse tallseriene er beskriver dekkstørrelsen. I eksempelet 275/30 R20 97Y angir tallet 275 dekkbredden i millimeter. 30 er størrelsesforholdet, høyde-til-bredde-forholdet uttrykt som en prosentandel (30 %), R står for radial og spesifiserer konstruksjonen av dekkstammen, og 20 er felgdiameteren i tommer. I tillegg indikerer tallet 97 belastningsindeksen, som tilsvarer den maksimale vekten dekket kan bære ved kjøring. Bokstaven Y indikerer dekkets maksimale hastighetskapasitet.

3. M+S- eller M&S-symbolet (Mud and Snow (gjørme og snø)) er vanligvis å finne på vinterdekk, helårsdekk og 4X4-dekk med selvrensende slitebaner og gjennomsnittlig grep under gjørmete eller snødekte forhold. M+S-merket, sammen med snøfnugg-symbolet, indikerer et dekk som bare er til vinterbruk.

4. Snøfnugg-symbolet, offisielt kalt «Three-Peak Mountain Snowflake» eller «3PMSF-symbolet», indikerer at dekket har bestått alle vintertester og er et vinterdekk med høy ytelse.

5. Den store E-en i en sirkel er et merke for ECE-typegodkjenning, noe som indikerer at dekket har blitt testet og godkjent av de europeiske tilsynsmyndighetene. Tallet ved siden av E-en er landskoden for landet sertifikatet ble utstedt i. (f.eks. 4 = Nederland). Sammen med det europeiske godkjenningsnummeret finner du S2WR2-koden, som indikerer det utvendige støynivået, veigrepet på vått føre og rullemotstanden.

Symbols-VA

 

6. DOT-symbolet står for Department of Transport. Den består av koden for produksjonssted (3 sifre), koden for dekkstørrelse (2 sifre), konstruksjonskoden (4 sifre) og koden for produksjonsuke (de siste 4 sifrene). Koden for produksjonsuken er et firesifret tall som identifiserer nøyaktig dato og produksjonsår. De to første tallene indikerer uken og de to siste angir produksjonsåret (for eksempel 4322, uke 43 i 2022).

7. Symbolet MAX LOAD (Maks belastning) indikerer den maksimale vekten et dekk kan bære. Det ledsages av symbolet MAX PRESS (Maks trykk), som angir det maksimale trykket som kan brukes. 

8. Dette er et Apollo Vredestein-symbol som identifiserer et dekk som et helårsdekk.

9. Rotasjonssymbolet er å finne på retningsbestemte dekk. Det er angitt med en pil og teksten «ROTATION» (Rotasjon). SYMBOLET «INNER SIDE» (Innside) (brukes bare av Vredestein) indikerer den indre monteringsposisjonen til et asymmetrisk dekk.

10. Indikator for slitebaneslitasje. TWI. I Vredestein bruker vi VR-symbolet som er plassert over sideveggen. Dette symbolet viser posisjonen der du kan finne indikatorene for slitebaneslitasje i sporene i hovedslitebanen, og viser den minste mønsterdybden (1,6 mm) som dekkene kan brukes med. Symbolet finnes på seks forskjellige steder på dekket.

11. Symbolene Treadwear, Traction og Temperature (slitebaneslitasje, trekkraft og temperatur) er de obligatoriske symbolene for dekkvalitetsgradering i USA. Treadwear står for kilometerstanden, Traction for veigrepet og Temperature for egenskapene ved høy hastighet.

Vredestein

Motta siste nytt og oppdateringer