01 17,2023

Hvordan forlenge levetiden til dekkene?

5 tips om bruk/vedlikehold av dekk

Dekkene slites ut. Det er et faktum. Selv Vredestein-dekk har ikke evig liv. Det er mange faktorer som øker slitasjen på dekkene på en bil, men heldigvis finnes det noen enkle triks som kan forlenge levetiden deres. 

Under normale forhold er levetiden til et bildekk ganske lang (avhengig av bruken). Men hvis du følger disse tipsene om riktig bruk, er det store sjanser for at levetiden kan forlenges uten at dekkytelsen og sikkerheten de gir, reduseres.  

Vredestein Tyre Academy Episode 3: Ta vare på dekkene

Årsaker til rask dekkslitasje

Over tid slites dekkene ned mens du kjører. Årsakene til dekkslitasje kan være mange, for eksempel feil dekktrykk, hull i veien eller veidekket generelt. Tester har for eksempel vist opptil at det forekomme opptil 35 % mer slitasje på én type asfalt enn en annen. I tillegg kan klima og høy vekt også føre til raskere dekkslitasje. Disse er blant årsakene som kan gi raskere dekkslitasje. Den viktigste årsaken er likevel alltid førerens kjøreatferd.

Sjekk lufttrykket ofte

Den enkleste måten å sikre lang levetid for dekkene på, er uten tvil hyppig inspeksjon. Den gylne regelen er at du ved hvert besøk på en bensinstasjon (ideelt sett én gang i måneden) bør sjekke at alle fire dekkene har riktig lufttrykk. Tester har vist at 20 % lavere lufttrykk enn det som er anbefalt, kan føre til 30 % større dekkslitasje. Det anbefales også at du ved besøket på bensinstasjonen sjekker dekktrykket, ettersom riktig trykk kan forhindre tidlig slitasje og økt drivstofforbruk.

Hjulstilling

Riktig hjulstilling vil forhindre raskere og ujevn slitasje av dekket og dermed forlenge levetiden. Feil hjulstilling på bilens fjæring kan føre til stor friksjon mot veidekket, noe som kan gi en dramatisk reduksjon i dekkenes levetid. Derfor anbefaler vi at du kontrollerer hjulstillingen minst én gang i året.

Bytt om dekkene

Apollo Vredestein anbefaler du etter mellom 7500 og 10 000 kilometers kjøring med en vanlig bil bytter om på for- og bakdekkene. Over tid vil det oppstå ujevn slitasje mellom dekkene som er montert på for- og bakakslene. Dette skyldes ikke noen funksjonsfeil, men at for- og bakhjulene i de fleste tilfeller bruker ulik kraft. Forhjulene utfører det krevende arbeidet med å styre, svinge, akselerere og bremse bilen, og derfor slites flere millimeter av slitebanen ned på lang sikt.

Kjørevaner

Førerens kjørevaner har selvsagt også direkte innvirkning på slitasjen på dekkene, og dette anses som den vanligste årsaken til dekkslitasje. Disse vanene omfatter hastighet, rask akselerasjon, svinging og kraftig bremsing. Ved å kjøre forsiktig kan man derfor unngå unødvendig slitasje.

Oppbevaring av dekk

Når du kjører med sesongdekk, bør du bytte mellom sommer- og vinterdekk cirka én gang hvert halve år. Dermed vil de andre dekkene dine være ubrukt i noen måneder av året. Når du oppbevarer dekkene, må du passe på å oppbevare dem i en stablet posisjon, helst på et dekkstativ, eller i en stående posisjon hvis de fremdeles er montert på en felg. Rommet der du oppbevarer dekkene, bør være mørkt og ikke for fuktig. I tillegg er det viktig å oppbevare dekkene minst to meter unna kjemikalier eller elektriske strømkilder.

Motta siste nytt og oppdateringer

loader