12 28,2022

DEKKETS MØNSTERDYBDE

Dekkene vil alltid være avgjørende for kontakten mellom bilen og veiflaten. Mønsterdybden har stor innvirkning på hvorvidt dekkene yter optimalt.

Vredestein Tyre Academy Episode 2: Mønsterdybde

 

Avhengig av dekktypen har nye dekk en dybde på mellom 7 og 9,5 mm. Dette sikrer den beste ytelsen under skiftende forhold. Selv om minimumet for mønsterdybde på alle personbildekk i Europa er 1,6 mm, er det tryggest å skifte ut dekkene før de når en dybde på 2 mm. Av hensyn til været er slitasjegrensen satt til 4 mm for vinterdekk. Vinterdekk med en lavere mønsterdybde enn 4 mm regnes streng tatt ikke for å være vinterdekk, og den anbefalte slitasjegrensen er dessuten lovpålagt i noen land.

Dekkmønsteret har en sporslitasjeindikator (Tread Wear Indicator – TWI) som viser når dekket nærmer seg slitasjegrensen.

Våte veioverflater øker sklifaren. Risikoen for vannplaning øker også etter hvert som man nærmer seg den laveste mønsterdybden. Det er imidlertid ikke mulig å fastslå for hver dekktype akkurat når mønsterdybden blir så lav at det er uforsvarlig å kjøre med det. Stort sett er det større fare for vannplaning jo bredere det slitte dekket er. For at dekkene skal være effektive så lenge som mulig, anbefaler vi at du skifter ut for- og bakdekkene etter mellom 7500 og 10 000 km kjøring. Husk å justere dekktrykket i samsvar med dekkets nye plassering. Disse tiltakene vil øke levetiden til dekkene og kjørekomforten din.

Vredestein

Motta siste nytt og oppdateringer