12 27,2022

Årstid og dekktype: Alt du trenger å vite

Et dekk er et komplekst konstruksjonsprodukt som leveres i mange fasonger og størrelser, og som er utformet for å møte mange utfordringer. Avhengig av årstiden anbefales det å bruke ulike type dekk, siden hvert dekk gir spesifikke fordeler for bilen.

Vredestein Tyre Academy Episode 5: Sommer-, vinter- og helårsdekk

 

Sommerdekk

Mønsteret på sommerdekk har mindre åpne spor for å slippe ut vann, slik at gummien får maksimal kontakt med veibanen. Dermed blir grepet og bremsegenskapene bedre.

Den unike gummiblandingen og slitebanedesignen gjør imidlertid sommerdekk uegnet for kjøring under vinterforhold. Når temperaturen faller under 7 grader Celsius, blir gummien hard og sprø, og slitebanemønsteret kan ikke håndtere snø eller is på noen god måte.

 

Vinterdekk

Vinterdekk gir utmerket grep på veier som er dekket av snø og is, samt på våte veier når temperaturen er lav.

Vinterdekk har seipinger, dvs. små spor i slitebaneblokkene, som gir god vinterytelse. Seipingene deformerer slitebaneblokken og skaper skarpe kanter som biter inn i snøen. I tillegg til seipingene har slitebanen til vinterdekkene mer åpne spor som også graver seg ned i snøen for å gi bedre grep. Sporene bidrar til å fjerne vann og snø fra bilens bane og reduserer faren for vannplaning.

Slitebaneblandingen inneholder polymerer som forblir myke også ved svært lave temperaturer, slik at slitebanen ikke blir hard når temperaturen synker til under 7 °C. Derfor hjelper dette også seipingene med å utføre jobben sin. På denne måten forblir dekket smidig og fleksibelt i kaldt klima, slik at du får bedre håndtering og kortere bremselengde.

 

Dekk for alle årstider

Helårsdekk kombinerer funksjonene til sommer- og vinterdekk i en hybridløsning som gir deg fordelene ved begge varianter. For førere som bor i områder med milde vintre, kan helårsdekk være et interessant alternativ. Helårsdekk gir stor sikkerhet og utmerket ytelse. I tillegg kan førerne spare tid, penger og krefter som kreves for å skifte dekk. Sommer- og vinterdekk er imidlertid spesielt tilpasset de aktuelle forholdene. 

Vredestein

Motta siste nytt og oppdateringer